Indexbeleggen in Nederland sinds 2020

Indexbeleggen is een bepaalde beleggingsstrategie. Het indexbeleggen kan je doen via de zogenoemde indexfondsen. Bij deze fondsen kun je beleggen tegen lage kosten. Daarnaast hebben indexfondsen een breed scala aan aandelen en obligaties, die dat fonds voor lange tijd aanhoudt. Een voorbeeld van een indexfonds is de AEX index.

Indexbeleggen doe je via Exchange Traded Funds (ETF’s). Deze ETF’s staan dan weer soms bekend als Trackers. Het doel van de EFT of de Tracker is om hetzelfde rendement als de markt te behalen, waarbij ze als het ware de markt volgen (tracken). Dus als bijvoorbeeld de AEX index stijgt met 5%, dan stijgen jouw ETF’s in die index ongeveer met hetzelfde. 

Een indexfonds bestaat uit een portefeuille met aandelen in veel verschillende sectoren. Hierdoor kan een fonds goed monitoren wat de ontwikkelingen zijn in deze verschillende sectoren. Dit komt doordat een indexfonds de aandelen spreidt over bijna de gehele markt. Hierdoor loopt een belegger een stuk minder kans om geld te verliezen met beleggen. Desondanks is beleggen in indexfondsen niet volledig risicovrij. 

Daarnaast beleggen indexfondsen tegen veel lagere kosten dan bijvoorbeeld een beleggingsfonds. De indexfondsen rekenen tot wel 95% minder kosten dan de beleggingsfondsen. Er zijn bijvoorbeeld geen analisten of fondsbeheerders nodig, zoals dat wel het geval is bij een actieve beleggingsstrategie. Hierdoor krijgt een belegger een beter netto rendement voor zijn aandelen. 

Beleggingsfondsen hebben vaak een actieve beleggingsstrategie, waarmee zij de markt willen verslaan. Via beleggingsfondsen is het mogelijk dat je een hoog rendement haalt op de korte termijn, maar dit brengt ook het hoogste risico met zich mee. 

Indexbeleggen is dus een passieve beleggingsstrategie die zich richt op risicospreiding, de lange termijn en op het laag houden van de kosten van beleggen. Door deze passieve strategie zijn de rendementen op de lange termijn hoog, maar met indexbeleggen is het lastig om grote klappers maken op de korte termijn.

De bedenker van het indexfonds is Jack Bogle. Hij kwam als eerste met de theorie dat beleggingsfondsen niet beter kunnen presteren ten opzichte van het marktgemiddelde. In 1951 schreef hij een scriptie over deze stelling. Zijn stelling is sindsdien keer op keer bevestigd door verschillende onderzoeken. Het is daarom ook niet gek dat na verloop van tijd steeds meer mensen indexfondsen zijn gaan gebruiken. In 2014 werd bijna een derde van al het belegde geld geïnvesteerd in indexfondsen. 

Ook uit de cijfers blijkt dat indexfondsen beter presteren dan beleggingsfondsen. Door te beleggen in indexfondsen is de kans dus een stuk groter dat je meer vermogen opbouwt op de lange termijn dan wanneer je dit via een beleggingsfonds doet. 

Hoewel het beleggen inen indexfondsen een passieve en risico vermijdende strategie is, kun je ervoor kiezen om meer risico met indexbeleggen. Het is mogelijk om te kiezen voor een meer aandelen of juist meer obligaties in je portefeuille. De obligaties zijn vaak een veiligere optie, maar leveren ook minder op. Dus hoe meer obligaties in je pakket, des te veiliger je investering is.   

Indexbeleggen AEX

De AEX is de Amsterdam Exchange Index. Een index is een gemiddelde van de belangrijkste aandelen. Andere voorbeelden van indexen zijn bijvoorbeeld de Dow Jones en Nasdaq in de Verenigde Staten, of de Nikkei-index in Japan. Als je gaat indexbeleggen koop je via ETF’s aandelen over de gehele index. Hiermee verspreidt het risico van beleggen en beweegt je rendement mee met de koers van de index. Dit is ook mogelijk in het geval van de AEX index. 

Indexbeleggen ING

Bij ING heb je twee opties als je wilt beginnen met beleggen. Je kunt ervoor kiezen het zelf te doen, of je kunt je vermogen laten beheren door experts van ING. Bij ING kun je zelf gaan beginnen met beleggen als je een rekening hebt bij ING. Als je jouw vermogen wilt laten beheren door ING, dan kun je pas starten vanaf 25.000 euro. De kosten om zelf te beleggen zijn lager dan wanneer je je vermogen laat beheren door een expert, maar het kost je wel meer tijd. 

Je kan vermogen laten beleggen in indexen door de experts van ING. Dit is alleen mogelijk als je een Vermogensbeheerrekening bij ING hebt. Wanneer je kiest voor de Index strategie, dan ga je samen met de experts van ING in gesprek over hoeveel risico je wilt lopen en wat je uitgangspunten zijn. De beleggers van ING beleggen het vermogen in regionale aandelenindices, wereldwijd beursgenoteerd vastgoed, Europese bedrijfs- en staatsobligaties en een beetje in obligaties in opkomende landen. 

Als je zelf wilt beleggen in ETF’s, dan kun je dit bij ING heel gemakkelijk doen. Via MijnING kun je snel en gemakkelijk een beleggingsrekening openen. Via deze rekening kun je gelijk beginnen met beleggen. Daarnaast betaal je bij ING geen transactiekosten als je handelt via ETF’s. 

Indexbeleggen Rabo

Bij de Rabobank heb je de optie om zelf te beleggen of je vermogen te laten beheren. Je kan zelf heel gemakkelijk beginnen met beleggen. Via de website kun je online een beleggingsrekening openen en binnen vijf minuten begin je met beleggen. Hoewel je geen advies krijgt van een adviseur, biedt Rabobank je wel toegang tot uitgebreide beleggingsinformatie. Hierdoor kun je altijd goed geïnformeerd een beslissing maken. 

De Rabobank biedt voor zelfstandige beleggers een groot aantal indexfondsen aan. Je kunt kiezen uit wel 140 ETF’s. Deze indices worden regelmatig aangepast aan de hand van de ontwikkelingen op de markt. Het assortiment van de Rabobank blijft hierdoor altijd up-to-date. 

De Rabobank biedt ook de optie ‘Beheerd Beleggen’. De experts van de Rabobank beleggen het geld voor jou. Je kan vanaf elk gewenst bedrag instappen en op elk gewenst moment weer uitstappen. Als je kiest voor Beheerd Beleggen, dan kun je kiezen uit drie verschillende beleggingsvormen. Je kunt kiezen tussen de pakketten Basis, Actief en Actief Duurzaam. 

Het Basis pakket is het meest gekozen pakket waarbij je geld alleen wordt belegd in indexfondsen. Bij het Actief pakket kan je instappen vanaf 20.000 euro en wordt je vermogen in beleggingsfondsen en indexfondsen belegt. Het Actief Duurzaam pakket is hetzelfde als het Actief pakket, alleen wordt je vermogen uitsluitend belegd in duurzame fondsen. 

Binnen de verschillende pakketten kun je kiezen of je offensief of defensief wilt beleggen. Aan de hand van de hoeveelheid obligaties, dan wel aandelen, kan je bepalen hoe jouw beleggingsprofiel binnen je pakket eruit ziet. Als je meer obligaties wilt, dan kies je voor een defensief profiel. Mocht je meer aandelen willen, dan kies je voor een offensiever profiel. 

De kosten voor het beleggen bij Rabobank zijn in het basispakket het laagst, omdat je binnen dit pakket uitsluitend belegt in indexfondsen. Je betaalt minimaal 5 euro per kwartaal. Verder betaal je een percentage per jaar aan de hand van de grootte van je portefeuille. Op de site van de Rabobank staat hiervoor een handig schema. 

Indexbeleggen ABN Amro

Bij ABN Amro kun je kiezen tussen drie verschillende instapniveaus. Je kan Zelfstandig Beleggen, Begeleid Beleggen of kiezen voor Vermogensbeheer. Bij het Zelfstandig beleggen kies je tussen twee pakketten; Zelf Beleggen Basis en Zelf Beleggen Plus. Bij beide pakketten is het mogelijk om te beleggen vanaf 50 euro. Ook kun je bij beide pakketten kiezen voor indexbeleggen. Het basispakket biedt meer dan 85 verschillende ETF’s en het Plus pakket meer dan  165 ETF’s. 

De vaste kosten voor het beleggen zijn voor het Plus pakket 4 euro per maand. Daarentegen zijn er aan het basispakket geen vaste kosten verbonden. Als je belegt in ETF’s, dan betaal je in het basispakket 5 euro per order plus 0,05% van de waarde van de order. Bij het Plus pakket betaal je 4 euro per order plus 0,04% van de waarde van de order.  

Bij Begeleid Beleggen is het mogelijk om in te stappen vanaf 50 euro. Het is mogelijk om een bepaald profiel te kiezen op basis van het risico dat je wilt nemen. Nadat je een profiel hebt gekozen, beheren de experts van ABN Amro je portefeuille. Het is dus mogelijk om te kiezen voor indexbeleggen, wat een lager risico met zich meebrengt.  Via internet bankieren kun je jouw aandelen constant in de gaten houden. 

Bij ABN Amro is het mogelijk om je vermogen te laten beheren door een private banker vanaf 50.000 euro. Samen met een expert van ABN Amro stel je een beleggingsstrategie op naar jouw wensen. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de portefeuille.

Indexbeleggen Robeco

Robeco geeft de mogelijkheid om een middenweg te kiezen tussen indexbeleggen en actief beheerde fondsen. Zij noemen dit alternatief op indexbeleggen: ‘Enhanced Indexbeleggen’. Robeco heeft een eigen computersysteem ontwikkeld, waarmee zij iets meer beleggen in meer aantrekkelijke bedrijven en iets minder in minder aantrekkelijke bedrijven. Zij kiezen dus voor passief en actief beleggen in één. Hiermee hebben ze als doel om de index te verslaan, zoals actieve beleggingsfondsen trachten de markt te verslaan. 

Bij Robeco kun je kiezen uit drie varianten van Enhanced Indexbeleggen. Je kunt kiezen uit de Global Developed Enhanced Index, US Enhanced Index Equities en de European Enhanced Index Equities. De eerste variant combineert indexbeleggen met het computersysteem van Robeco en keert jaarlijks dividend uit. Bij de tweede variant wordt indexbeleggen in Amerika gecombineerd met het computersysteem en bij de derde variant wordt hetzelfde gedaan, maar dan met indexbeleggen in Europa. 

Indexbeleggen ASN

Als je wilt beleggen bij ASN, kan je twee verschillende rekeningen openen. Je kunt een ASN Doelbeleggen rekening of een ASN Beleggingsrekening openen. 

Bij ASN Doelbeleggen kan je jouw geld laten beleggen door de experts van ASN. Daarentegen kan je wel precies bepalen hoe groot je portefeuille is, hoeveel risico je neemt en voor hoelang je dat doet. Vervolgens kun je kiezen uit vijf verschillende duurzame Mixfondsen. Via deze Mixfondsen kun je het risico bepalen waarmee je wilt beleggen. Een Mixfonds met een zeer defensief profiel bestaat meer uit obligaties en een zeer offensief profiel bestaat meer uit aandelen. ASN Doelbeleggen biedt niet de mogelijkheid om te beleggen in indices. 

De ASN Beleggingsrekening biedt eveneens niet de mogelijkheid om te beleggen in indices. Daarentegen kun je wel in een aantal duurzame beleggingsfondsen beleggen. Daarbij kun je altijd zelf kiezen hoeveel geld je belegt en wanneer je dit doet.

Indexbeleggen Wiki

Het indexbeleggen gebeurt via Exchange Traded Funds (ETF). Wikipedia omschrijft de ETF als indextrackers. Wanneer je gaat indexbeleggen, koop je als het ware aandelen van alle bedrijven van de index. Hierdoor volgt de koers van jouw indexbelegging dezelfde koers als de index. Dit is ook de reden dat ETF’s ook wel trackers worden genoemd. Ze volgen letterlijk de koers van de index.