De geschiedenis van indexbeleggen

Geld investeren in indexfondsen is een relatief jonge manier van beleggen. Ondanks het korte bestaan is het inmiddels onmisbaar. Aanvankelijk kregen indexfondsen veel kritiek. Maar door het enorme succes en het gemak veranderden experts van mening. De combinatie van een laag risico en een rendement dat meegroeit met de economie bleek een gouden combinatie. In dit artikel lees je wat het initiële idee achter indexbeleggen was en hoe het onderdeel is geworden van de beleggerswereld.

Het eerste indexfonds van Jack Bogle

Het eerste indexfonds werd door Jack Bogle en zijn bedrijf Vanguard opgericht in 1975. Jack Bogle is tevens de bedenker van het indexfonds en indexbeleggen. In 1951 schreef Jack Bogle aan Princeton University een scriptie over beleggen. Hij stelde in zijn scriptie dat het haast niet mogelijk is voor actief beheerde beleggingsfondsen om beter te presteren dan het marktgemiddelde. De door hem geïntroduceerde indexfondsen hebben niet het doel om beter te presteren dan de markt maar om hetzelfde te presteren als de markt. Zijn stelling is binnen de academische wereld zeer vaak onderzocht en getoetst, en elke keer werd deze weer bevestigd.

Indexfondsen groeien mee met de economie

Daarom is de insteek van indexbeleggen om hetzelfde te presteren als het marktgemiddelde. Door alle aandelen binnen een index naar gewogen gewicht te kopen, is het mogelijk om dezelfde koers na te bootsen. Met in het achterhoofd de overtuiging dat de economie altijd groeit, is dit een heel aantrekkelijke theorie.

Aanvankelijk waren weinig kenners enthousiast over indexbeleggen

Ondanks het aantrekkelijke beeld van indexbeleggen was het indexfonds van Bogle niet meteen een succes. In eerste instantie liepen er niet veel mensen warm voor het idee van indexbeleggen. Vanuit de gevestigde orde kwam er voornamelijk veel kritiek op de strategie. Het initiatief werd onwaardig voor de Verenigde Staten van Amerika genoemd en er werd met enige minachting op neer gekeken. Het zou vervolgens nog tien jaar duren voordat het idee van indexbeleggen enigszins serieus zou worden genomen.

De opkomst en huidige staat van beleggen in indexfondsen

Sinds indexbeleggen in Amerika van de grond is gekomen heeft het enorme stappen gemaakt. Beleggen in indexfondsen is inmiddels al jaren een geïntegreerde beleggingsstrategie op Wall Street. Dit heeft ervoor gezorgd dat er de afgelopen dertien jaar op jaarbasis meer geld werd belegd in passief beheerde indexfondsen dan in actief beheerde beleggingsfondsen. Indexbeleggen is zelfs zo gegroeid dat in 2014 ongeveer een derde van al het belegde geld was belegd in indexfondsen.

Het succes van indexfondsen verklaart de groei

Uit vele onderzoeken blijkt dat indexfondsen op de lange termijn veel beter presteren dan beleggingsfondsen. Zo presteren de beleggingsfondsen in Europa tot wel 87% minder goed dan de indexfondsen. In Nederland ligt dit percentage nog hoger, namelijk in 93% van de gevallen. Het is daarom ook niet gek dat er door de jaren heen heel veel indexfondsen bij zijn gekomen.

Jack Bogle’s vinding wordt inmiddels enorm gewaardeerd

Jack Bogle wordt door velen geroemd voor zijn introductie van het indexbeleggen. Time Magazine noemde Bogle ‘’ één van ’s werelds krachtigste en invloedrijkste mensen’’ en Forbes Magazine stelde dat hij één van de vier ‘’Giants of the 20th century’’ was. Niet alleen in de media kreeg Bogle veel lof. Ook Nobelprijswinnaar voor de economie, Paul Samuelson, plaatste de uitvinding van Bogle in hetzelfde rijtje als de uitvinding van de boekdrukkunst of het wiel. Een nogal bescheiden compliment.

In Nederland zijn beleggers steeds enthousiaster geworden

Binnen Nederland begint het indexbeleggen ook een succes te worden. In eerste instantie liep de opkomst van het indexbeleggen nog wat traag. Indexbeleggen is namelijk een passieve strategie, die het meest rendement op de lange termijn behaalt. Exorbitante winsten op de korte termijn zijn niet snel mogelijk met indexbeleggen. Desondanks beginnen beleggers in Nederland de laatste jaren ook de voordelen van het indexbeleggen in te zien en neemt de beleggingsstrategie nu toe in populariteit. Omdat in Nederland in 93% van de gevallen indexfondsen op de lange termijn beter presteren dan beleggingsfondsen, is dat niet meer dan logisch.

Een laatste woord van uitvinder Jack Bogle

Het indexbeleggen kende dus een stroeve start, maar won door de jaren heen aan populariteit. De bedenker Jack Bogle zei het volgende over de opkomst van het indexbeleggen: ‘’The index fund was at first ridiculed, then tolerated, then grudgingly accepted, then reluctantly endorsed, and finally copied en masse.’’

Bron: https://www.meesman.nl/waarom-indexbeleggen/geschiedenis