Het rendement van indexbeleggen

De belangstelling voor indexbeleggen is de laatste tijd sterk toegenomen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun geld in een ETF of indexfonds te steken. Dat is verstandig. Want op de lange termijn bieden die een hoog en relatief risicoloos rendement. Net zoals bij andere vormen van beleggen is het rendement niet exact te voorspellen. Maar resultaten uit het verleden geven wel een goed beeld. Helemaal omdat het doel van indexbeleggen is om schommelingen te voorkomen. In dit artikel lees je alles over het rendement beleggen in ETF’s en indexfondsen.

Indexfondsen, ETF’s en beleggingsfonsden: dit zijn de verschillen en overeenkomsten

Een beleggingsstrategie voor de lange termijn

Indexbeleggen is een passieve beleggingsstrategie met een verminderd risico. Binnen de beleggingswereld gaat een verminderd risico gepaard met een lager rendement en vice versa. Je zult daarom met indexbeleggen geen grote bergen geld binnen harken op de korte termijn. Op de lange termijn ben je echter vaak verzekerd van een positief rendement. Uit een onderzoek van de site geldreview.nl blijkt dat over een periode van 15 jaar, ruim 90% van de indices een positief rendement heeft behaald. Het is echter wel van belang om de indexbelegging voor 15 jaar aan te houden. Als je jouw indexbelegging voor een korte periode aanhoudt, dan ligt de kans op een positief rendement beduidend lager.

De koers van de Dow Jones index in een Duitse krant

Indexbeleggen werkt wanneer je geld een tijd vaststaat

Van de indexbeleggingen die 1 jaar aangehouden zijn, blijkt maar 19% een positief rendement behaald te hebben. De indexbeleggingen die 3 jaar zijn aangehouden hebben in 74,6% van de gevallen een positief rendement, en die voor een periode van 5 jaar zijn aangehouden in maar 36,5% van de gevallen. Uit deze cijfers blijkt maar weer dat de indexbelegging een passieve strategie is, die je lang moet aanhouden. Hoe langer je jouw indexbelegging aanhoudt, hoe groter de kans is dat je een positief rendement op jouw belegging behaalt. Dus ben je serieus geïnteresseerd in indexbeleggen, dan is het verstandig om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen.  

Een grote spreiding en dus een lager risico

Het grote voordeel van indexbeleggen is de risicospreiding van je belegging. Doordat de aandelen over een hele index, een hele sector of een hele regio worden verspreid, volgt je belegging altijd de markt. Je koopt niet alleen een winnaar of een verliezer, maar alle winnaars en verliezers. Hierdoor is het mogelijk dat jouw belegging de markt volgt. Er is dus sprake van een lager risico in vergelijking met het beleggen via beleggingsfondsen in een paar bedrijven of een enkel bedrijf.

Indexbeleggen is rendabel op de lange termijn

Toch is het noemenswaardig dat ook indexbeleggen niet risicovrij is. Elke vorm van beleggen brengt een risico met zich mee. Door de spreiding van je investering is het risico bij indexbeleggen wel kleiner, maar de kans dat je verlies maakt blijft natuurlijk wel aanwezig. Als je bijvoorbeeld belegt in de Nederlandse AEX index en de Nederlandse economie krimpt, dan zal ook de AEX index minder waard worden en daarmee ook jouw indexbelegging.

Het rendement van indexbeleggen: een rekenvoorbeeld

Het is van tevoren niet vast te stellen wat het rendement van een indexfonds is. Maar er is wel altijd de mogelijkheid om naar het verleden te kijken. De onderstaande tabel laat middels een rekenvoorbeeld zien welk gedeelte van de indices een positief rendement behaalt. Dat is afgespiegeld tegen het aantal jaren dat je geld vaststaat. Zoals je ziet is de kans op winst na 10 jaar ruim 90%.

 1 jaar3 jaar5 jaar10 jaar
Indices met een positief rendement19,00%74,60%36,50%90,70%
Indices met een negatief rendement81,00%25,40%63,50%9,30%
Tabel met de percentages van winstgevende en verlieslijdende indices

Bron: geldreview.nl

Het rendement van indexbeleggen ten opzichte van actief beleggen

Met actief beleggen bedoelen we dat je zelfstandig op zoek gaat naar beleggingsinstrumenten. Je koopt bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen, valuta’s of obligaties aan. Daarbij maak je zelfstandig beslissingen op basis van je gevoel of nauwkeurige analyses. Hierbij is het belangrijk dat je daadwerkelijk inspeelt op koersen. Om optimaal te presteren dien je dagelijks aan de slag te gaan. Alsnog weet je van tevoren nooit hoe jouw beleggingsinstrumenten het doen. Het is daarom onmogelijk om te voorspellen hoe goed jij het gaat doen op de beleggingsmarkt. Wanneer je veel kennis en ervaring hebt is het best mogelijk dat je een mooi rendement behaalt. Voor de meeste mensen geldt dit echter niet. Het ontbreekt ze vaak aan deskundigheid. Bovendien kost zelf actief beleggen gewoon veel tijd. Voor de grootste groep mensen is passief beleggen daarom de meest effectieve en winstgevende optie.

Waarom beleggingsfondsen minder winstgevend zijn

Beleggingsfondsen worden actief beheerd. Dat doe je niet zelf. Een fondsbeheerder bepaalt de strategie en koopt en verkoopt beleggingsinstrumenten. Ze hebben niet als doel om een index te volgen, zoals dat bij een ETF en een indexfonds wel het geval is. In plaats daarvan probeert de fondsbeheerder het beter te doen dan een index en dus de markt te verslaan. In de praktijk blijkt deze doelstelling meestal onhaalbaar. Daar komt nog bij dat een fondsbeheerder zo’n 1 tot 2 % van je belegde vermogen opstrijkt. Hierdoor zijn beleggingsfondsen vrijwel altijd minder winstgevende dan ETF’s en indexfondsen.

Conclusie: indexbeleggen is een uitstekende optie voor de particuliere belegger

In dit artikel staan de redenen beschreven waarom het investeren in ETF’s en indexfondsen een rendabele manier van beleggen is. Daarnaast kost het erg weinig tijd. Over een lange periode is indexbeleggen in principe altijd winstgevend. Tenzij er sprake is van een aanhoudende economische crisis. Indexbeleggen is daarom ideaal om je vermogen op de lange termijn te laten groeien.