Wat is indexbeleggen?

Bij indexbeleggen investeer je geld in een verzameling van aandelen of obligaties. Zo’n bundel heet een fonds. Vandaar dat indexbeleggen ook wel fondsbeleggen wordt genoemd. Een index is een verzameling van aandelen en obligaties. In Nederland is de AEX bijvoorbeeld erg bekend. Die volgt de waarde van de 25 meest verhandelde aandelen op de beurs in Amsterdam. Maar er zijn ook indexen die zich specifiek richten op een bepaalde sector.

Voordelen van indexbeleggen

Steeds meer mensen zien in dat indexbeleggen een betrouwbare manier is om je vermogen toe te laten nemen. Door de spreiding loop je weinig risico. Daarbovenop zijn de kosten laag en kost indexbeleggen weinig tijd. Het is een passieve manier van beleggen waarvoor weinig kennis vereist is. Indexbeleggen is voor de meeste mensen winstgevender dan handeldrijven in losse beleggingsinstrumenten.

Lees hier alles over de voordelen van indexbeleggen

Nadelen van indexbeleggen

De risico’s van indexbeleggen zijn relatief laag, maar wel aanwezig. De waarde van indexen weerspiegelt de staat van de economie. Tijdens een economische crisis is de kans dus groot dat indexfondsen en ETF’s in waarde dalen. Bovendien is indexbeleggen met name geschikt voor de lange termijn. Het is vrijwel onmogelijk om op korte termijn veel winst te behalen.

Kom alles te weten over de nadelen van indexbeleggen

Hoe volgt een indexfonds een index?

Een indexfonds koopt naar ratio alle aandelen en obligaties binnen een specifieke index. Alle aandelen en obligaties worden in dezelfde verhouding als de aandelen op een index opgenomen in een indexfonds. Als het aandeel van Unilever bijvoorbeeld 3% van de index bedraagt, dan investeert een indexfonds ook 3% van het vermogen in die index. Dit gebeurt met alle aandelen en obligaties van opgenomen bedrijven. Op deze manier kopieert een indexfonds de index en volgt het indexfonds de koers zo nauwkeurig mogelijk.

Spreiding van ETF’s

Het is ook mogelijk om ETF’s te kopen binnen een bepaalde sector, maar wel verspreid over de hele wereld. Vaak bestaat een pakket dan uit honderden verschillende bedrijven. Op deze manier probeert een indexfonds de koers van een bepaalde sector precies te volgen. Het is echter lastig om van alle beursgenoteerde bedrijven aandelen te kopen. Maar door er honderden binnen een pakket aan te bieden, volgt de ETF nog aardig het gemiddelde van de sector en daarmee ook de koers.

Het verschil tussen ETF’s en indexfondsen

Een grote groep aanbieders maakt geen onderscheid tussen ETF’s en indexfondsen. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Wanneer je een indexfonds aanschaft, dan bezit je de onderliggende beleggingsinstrumenten. Dat is niet zo bij een ETF. Het is een los product dat de waarde van onderliggende producten volgt. Het doel van ETF’s en Indexfondsen is gelijk. Ze proberen allebei een beursindex zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Het resultaat is een bundel beleggingsinstrumenten met veel spreiding en een laag risico. Gespreid beleggen is door deze fondsen toegankelijk voor de passieve belegger.

Lees alles over ETF’s, indexfondsen en beleggingsfonsen

Het onderscheid tussen indexfondsen en beleggingsfondsen

De termen indexfonds, ETF en beleggingsfonds worden regelmatig door elkaar gebruikt. Maar een beleggingsfonds is een ander type product. Een fondsbeheerder bepaalt hierbij welke producten er wel of niet in het pakket worden opgenomen. Het doel is om de markt te verslaan en meer rendement te behalen dan een index. De fondsbeheerder koopt instrumenten waarvan hij of zij verwacht dat ze in de komende periode een hoog rendement behalen. Producten waarvan de verwachting is dat de waarde daalt worden juist verkocht. In feite laat je met beleggingsfondsen het actieve beleggen aan een expert over. Daarbij waarborgt de aanbieder altijd een bepaalde spreiding waardoor de risico’s laag blijven. Over het algemeen is deze spreiding van een beleggingsfonds een stuk lager dan bij indexfondsen, waardoor de risico’s toenemen.

Het doel van indexbeleggen

Indexbeleggen is ideaal wanneer je niet veel tijd wilt besteden aan het verdelen van je beleggingen. Je volgt een bepaalde markt waardoor de risico’s laag zijn. Je moet alleen niet verwachten dat je op korte termijn veel geld verdiend. Dat is met actief beleggen in theorie wel mogelijk. Desondanks zie je dat veel mensen geld verliezen wanneer ze zelfstandig aandelen verhandelen. Indexbeleggen is ideaal wanneer je over de langere termijn je vermogen wenst te laten groeien. Hierdoor is het populair om bepaalde doelen te bereiken. Je bouwt bijvoorbeeld wat extra’s op voor je pensioen of spaart om je zoon of dochter te laten studeren.

Het rendement van indexbeleggen

Elke vorm van beleggen brengt bepaalde risico’s met zich mee. Bij indexbeleggen zijn die relatief erg laag. Door de jaren heen neemt je geïnvesteerde vermogen toe zonder dat je er omkijken naar hebt. Indexbeleggen is een mooie manier om je investeringen te spreiden en je vermogen over tijd te laten groeien. Het is een ideaal alternatief voor geld op een spaarrekening zetten. Helemaal nu de spaarrente historisch laag is. Deze ligt op 0% waardoor negatieve rente ternauwernood wordt voorkomen. Indexbeleggen is in feite niet meer werk dan je geld op een spaarrekening te laten staan. Je kiest eenvoudigweg een aanbieder en bepaalt vervolgens in welk fonds jij je geld investeert.

Alles over het rendement van indexbeleggen

De beste Nederlandse indexfondsen in 2020

Er vier Nederlandse fondsen voor particuliere beleggers:

Zoals te zien zijn dat drie ETF’s en één indexfonds. In dit artikel heb je gelezen wat de verschillen zijn. Er zijn een stuk meer beleggingsfondsen. Die worden namelijk door individuele aanbieders samengesteld.

Een vergelijking van aanbieders van indexbeleggen

In Nederland is er veel keuze wat betreft aanbieders van indexbeleggen. Die hebben allemaal een eigen en unieke selectie van beleggingsinstrumenten. Tegelijkertijd is er sprake van heel wat overlap tussen aanbieders. De meest populaire indexfondsen en ETF’s worden op verschillende plekken aangeboden. Dergelijke producten worden vaak door grote partijen samengesteld. Bekende voorbeelden zijn Vanguard, iShares en Nationale Nederlanden.

Welk(e) boek(en) kan ik lezen over indexbeleggen?

Er zijn veel boeken verkrijgbaar die specifiek over indexbeleggen gaan. De bekende reeks ‘For Dummies’ bevat twee boeken over indexbeleggen: ‘Investing in ETF’s for Dummies’ en ‘Indexinvesting For Dummies’. Het boek ‘De Intelligente Belegger’ is al sinds 1949 in omloop, maar is geüpdate ook beschikbaar en is nog steeds relevant. Dit boek is volgens velen het beste boek wat er is geschreven over beleggen, dus het kan nooit kwaad het even door te bladeren. Daarnaast is het boek met name interessant omdat het een voorwoord bevat van de vader van het indexbeleggen: Jack Bogle. Naast specifieke boeken over indexbeleggen, zijn er heel veel algemene boeken over beleggen te koop. Het is nooit verkeerd om één van deze boeken ook door te lezen. Let er echter wel op dat het boek over investeren in aandelen voor de lange termijn gaat, omdat dit overeenkomt met indexbeleggen. Hieronder staan een nog een aantal boeken die je op weg helpen bij indexbeleggen:

Jeremy J. Siegel – Stocks for the Long Run

Jacques Winterman – De Schitterende Eenvoud van Indexbeleggen

Richard Ferri – All About Indexfunds

Larry E. Swedroe – What Wallstreet Doesn’t want you to know: How You Can Build Real Wealth Investing in Indexfunds